Tavuk Yemekleri
Tavuk Yemekleri

Mahmuddiye

Malzemeler
1 adet Tavuk, bütün, derisi alınmış
2 çorba k. Bal
100 gr. Kuru kayısı, 4’e bölünmüş
100 gr. Kuru üzüm
100 gr. Badem
2 su bardağı Arpa şehriyesi
4 su bardağı Tavuk suyu
2 çorba k.Tereyağ
2 çay k. Tuz                                               

Yapılışı
Tavuğu dörde bölün ve üzerini geçecek kadar su doldurup, hafif tuzlayıp kaynamaya koyun. Bademleri sıcak suda 10 dakika kadar bekletin, sonra kabuklarını soyun. Tavuk pişince tencereyi ateşten alın, suyunu süzüp 4 bardak kadarını ayırın. Tavuğu parçalayın, kemiklerini ayıklayıp bütün etlerini bir kenarda bekletin. Yemeği pişireceğiniz tencereye ayırdığınız tavuk suyunu koyun, balı, üzümü, kayısıları ve bademleri ekleyip kaynatın. Orta boy bir tavada yağı eritin ve arpa şehriyeleri iyice kavurun. Kavrulmuş şehriyeleri tencereye dökün, tuzlayın ve suyunu çekinceye kadar, arada bir karıştırarak orta ateşte pişirin. Tencereyi ateşten alın. Şehriye pilavını 10-15 dakika dinlendirin, sonra servis tabağına tepeleme yerleştirin. Tavuk parçalarını üstüne koyup servis edin.

 

Cevizli Tavuk Tirit (Nevşehir usulü - Koripaparani)

MalzemelerCevizli Tavuk Tirit
2 adet Tavuk göğüs eti
2 adet Tavuk kalça eti
3 su bardağı Su
2 adet Yufka
1 adet Soğan, ince kıyılmış
½  su bardağı Ceviz içi, çekilmiş
2 çorba k. Tereyağ
2 çay k. Toz kırmızı biber   

Yapılışı
Tencerede 1 çorba kaşığı tereyağında soğanları kavurarak pembeleştirin. İçine tavuk etlerini ekleyin, biraz pişirdikten sonra içine kırmızı biber ve 3 su bardak su ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra, ateşi kısın ve tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen tavukları ateşten alın ve elinizle ufak parçalara bölün. Yufkaları el büyüklüğünde parçalara ayırın, yağsız tavada biraz sertleştirip çıtırlaşıncaya kadar pişirin. Bir tepsiye dizin. Üzerlerine tavuğun pişme suyunu gezdirerek ıslatın. Tavuk parçalarını yufkanın üzerine yerleştirin. Kalan tereyağını ceviz içiyle birlikte yavaşça ısıtarak yağını vermesini sağlayın. Ceviz içini bu yağda biraz kavurun, tavuk ve yufkaların üzerine yayarak servis yapın.

 

Antepfıstıklı Tavuk

Malzemeler
4 parça Tavuk göğüs eti
3 çorba k. Yoğurt
1 çorba k. Domates salçası
2 çorba k. Zeytinyağı
1 su bardağı Antep fıstığı
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber

Yapılışı
Fırınınızı 200 C’ye ayarlayın. Bir kapta yoğurt, salça, tuz, karabiber ve zeytinyağını çırpın. Tavukları bu sosa bulayarak buzdolabında 15-20 dakika bekletin. Fıstıkları biraz iri kalacak şekilde robottan geçirin. Tavukların bir tarafına fıstıkları serpin ve rulo biçiminde sarıp fırın tepsisine yerleştirin.Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Fırına sürerek yaklaşık 30 dakika pişirin.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/recipes-5/poultry-dishes-111.html