Köfteler
Köfteler

Izgara Köfte

MalzemelerIzgara Köfte
½ kg. Kıyma,kuzu ve dana buttan karışık
1 adet Soğan, iri boy, rendelenmiş
1 adet Yumurta
3-4 dilim Bayat ekmek içi
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
1 çorba k. Sadeyağ / Zeytinyağı
½ su bardağı Et suyu (istenirse)

Yapılışı
Sadeyağ yada zeytinyağı hariç, tüm malzemeyi geniş bir kapta birleştirin, 10-15 dakika boyunca homojen bir karışım elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız karışımdan, istediğiniz büyüklükte, oval yassı köfteler hazırlayın. Izgarayı yada köfteyi pişireceğiniz tavayı yağlayın. Köftelerin her iki tarafını ortalama 5-6 dakika orta ateşte pişirin. Çevirdikçe yağlı et suyunu fırça ile sürerek kurumasını engelleyin.

 

Hasanpaşa Köfte

MalzemelerHasanpaş Köfte
½ kg. Dana Kıyma
1 adet Soğan, iri boy, rendelenmiş
3 dilim Ekmek, bayat ve ıslatılmış
1 adet Yumurta
2 çorba k. Tereyağ
2 çorba k. Salça
½  su bardağı Sıcak su
2 çay k.Tuz
1 çay k. Karabiber                                                

Püresi için
5 adet Patates
1 çorba k. Tereyağı
1 adet Yumurta
½ su bardağı Süt
1 çay k.Tuz

Yapılışı
Bir tencereye patatesleri ve üstüne geçecek kadar suyu koyun, haşlayıp, süzün. Kıymayı, rendelenmiş soğan ve suyu, ıslatılıp sıkılmış ekmeği, yumurtayı, tuz ve karabiber ile beraber on dakika yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın, parmağınızla ortasına bastırarak geniş bir çukur yapın, yağlanmış tepsiye yerleştirin. Tereyağını küçük parçalar halinde ara ara koyarak önceden 180 C’ye ısıtılmış fırında pişirin. Haşladığınız patatesleri halen sıcakken soyun ve tekrar tencereye koyup içine tereyağ ve sütü ekleyerek püre haline gelene kadar iyice ezin. Pişmiş köftelerin ortalarına kaşıkla veya tırtırlı huni geçirilmiş sıkma torbası ile püreyi sıkın. Salçayı sıcak su ile sulandırarak sosunu hazırlayın. Tepsiye salçalı sıcak suyu ilave edin ve tekrar fırına sürün. Püreler kızarınca  fırından çıkartın.

 

Kadınbudu Köfte

MalzemelerKadınbudu Köfte
½ kg. Kuzu Kıyma (istenirse dana da
kullanılabilir)
½ demet Maydanoz, sadece yaprakları, ince
kıyılmış
3 çorba k. Pirinç
1 çorba k. Tereyağ
2 çay k. k. Tuz
1 çay k. Karabiber
Kızartmak için sıvı yağ
3-4 çorba k. Un
4 adet Yumurta, çırpılmış                                         

Yapılışı
Pirinci yıkayın ve sıcak suda 5-10 dakika bekletin. Bol suda haşlayın süzüp bir kenara alın.Tencerede bir kaşık yağ ile kıymanın yarısını suyunu salıp çekene kadar kavurun, sonra bu karışımı soğumaya alın. Soğuduktan sonra çiğ kıymayı içine koyarak karıştırın. Soğuyan pirinci, karabiberi, tuz ve maydanozu ilave ederek, on dakika yoğurun. Yumurta büyüklüğünde yuvarlaklar alarak yassı şekil verin. Yağı kızdırın, köfteleri önce una, sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Soğumamaları için kapaklı bir yerde bütün köfteler pişinceye kadar bekletin.  Dilerseniz patates püresi ile servis edin.

 

Dalyan Köfte

MalzemelerDalyan Köfte
1kg. Kıyma, kuzu budundan
2 dilim Ekmek, bayat, kenarları alınmış
2 adet Soğan, rendelenmiş
3 adet Yumurta
2 çay k. Karabiber
3 çay k. Tuz
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
2 adet Yumurta beyazı, çırpılmış (üstü için)

İçi için
2 adet Havuç, bütün haşlanmış
3 adet Yumurta, katı haşlanmış
3 çorba k. Bezelye, haşlanmış

Salçası için
2 çorba k. Sadeyağ
1 çorba k. Salça
½ su bardağı Su

Yapılışı
Kıymaya maydanoz, ekmek içi,soğan, 3 yumurta, karabiber, ve tuzu ilave edin, homojen bir karışım olana kadar yoğurun. Köfte harcını tezgaha geniş bir dikdörtgen şeklinde yayın. Bir cm kalınlığında yaydığınız bu etin ortasına soyulmuş, bütün yumurtaları havuçları ve bezelyeleri boyuna yerleştirin, eti üzerine toplayarak, rulo haline getirin. Yağlanmış fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin, üzerine yumurta beyazını sürün. Önceden 160 C’ye ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Kurumaması için pişerken ara ara yağından kaşıkla üzerine gezdirin. Servis tabağına 1 ½ - 2 cm kalınlığında kesip, yerleştirin. Tepside kalan yağı, sulandırılmış salçaya ilave edip bir tavada ısıtın. Köftelerin üzerine dökerek servis edin.


Fırında Patlıcanlı Köfte

MalzemelerPatlıcanlı Köfte
3 tane Patlıcan
½ kg. Dana kıyma
2 dilim Ekmek İçi, ıslatılmış
1 adet Soğan, rendelenmiş
2 diş Sarımsak, dilimlenmiş
2 adet Domates, rendelenmiş
2 adet Sivri biber, doğranmış
½ su bardağı Sıvı Yağ
1 çorba k. Zeytinyağı
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
½ çay k. Kimyon

Yapılışı
Fırını 200 C'ye ısıtın. Kıymayı ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyonla yoğurup, ceviz büyüklüğünde yassı  köfteler hazırlayın. Alacalı soyulan patlıcanları kalın dilimler halinde kesin. Sıvı yağı kızdırın, patlıcan dilimlerini hafifçe altın rengi alana kadar kızartın. Patlıcanları tepsiye yayın. Üzerine hazırladığınız köfteleri dizin. Bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağında sarımsakları, biber ile kavurun. İçine rendelenmiş domatesi ekleyin. Sarımsak ve biberler hafif yumuşayana kadar pişirin. Domates sosunu köftelerin üstüne dökün. Fırında köfteler kızarana kadar pişirin.

 

Terbiyeli Köfte

MalzemelerTerbiyeli Köfte
250 gr. Dana kıyma
¼ su bardağı Pirinç, 15 dk. sıcak suda bekletilmiş
1 adet Soğan, rendelenmiş
¼ demet Maydanoz, kıyılmış
1 çay k. Tuz
½ çay k. Karabiber
2 adet Yumurtanın beyazı
2 ½ su bardağı Su
1 çorba k. Tereyağ

Terbiyesi için
1 adet Limonun suyu
2 adet Yumurta sarısı
2 çorba k. Un

Yapılışı
Kıyma, soğan, maydanoz, tuz ve karabiber birlikte yoğurun. Pirincin suyunu süzün 2 yumurtanın  beyazı ile birlikte kıymanın içine ekleyip yoğurmaya devam edin. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yuvarlak köfteler yapın. Bir tencereye,suyu ve tereyağını koyun, köfteleri ekleyin, pişene kadar haşlayın. Ayrı bir kapta 2 yumurtanın sarısı, unu ve limon suyunu çırpın. Kaynamakta olan sudan 4-5 kaşık suyu bu karışıma ekleyin. Daha sonra bu karışımı köftelerin üzerine ekleyip karıştırın. 5 dakika daha pişirdikten sonra ateşten alıp, servis edin.

 

Ekşili Köfte

MalzemelerEkşili Köfte
250 gr. Dana kıyma
¼ su bardağı Pirinç, 15 dk. sıcak suda bekletilmiş
1 adet soğan, ince kıyılmış
2 adet Havuç, küp şeklinde kesilmiş
1 adet Patates, küp şeklinde kesilmiş
2 ½ su bardağı Su
1 çay k. Tuz
½ çay k. Karabiber

Terbiyesi için
1 adet Yumurta sarısı
½ Limonun suyu

Yapılışı
Kıymayı soğan, tuz ve karabiber ile beraber yoğurun.  Fındık büyüklüğünde toplar koparıp yuvarlayın. Suyu derin bir tencereye koyun, su kaynayınca içine köfteleri ve havucu ekleyin. 10 dakika sonra patatesleri de ekleyin ve patatesler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Bir kasede limon suyu ve yumurta sarısını çırpın, bu karışıma köftenin suyundan 3-4 çorba kaşığı ekleyip, tekrar köfte tenceresine ilave edin. 5 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın. Dilerseniz maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edin.
Not: Yemeğin kıvamının biraz daha koyu olmasını isterseniz, hazırladığımız ufak köfteleri suya atmadan önce unlayabilirsiniz.

 

Harput Köftesi

MalzemelerHarput Köfte
½ kg. Köftelik bulgur
½ kg. Dana kıyma, orta yağlı
1 adet Soğan, ince kıyılmış
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
½ demet Reyhan, ince kıyılmış
2 su bardağı Su
1 çorba k. Tereyağ
2 çorba k. Salça
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Soğanı, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Kıymayı, bulguru ve 1 çorba kaşığı salçayı ilave edip, biraz daha yoğurun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın. Her iki tarafından parmakla bastırıp, ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salçayı ekleyip kavurun, 5 dakika sonra suyu ilave edin. Su kaynadığında köfteleri ekleyin, 20-25 dakika pişirin. Köfteleri süzerek bir servis kabına aktarın. Servis yapılacağı suyunu sos olarak köftenin üzerine dökerek servis edin.Hazırladığınız soğan salatası ile birlikte servis edin.


Milas Köftesi

Malzemeler
½ kg. Dana kıyma
1 adet Soğan, rendelenmiş
½ su bardağı Un
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
4 çorba k. Tereyağ
1 çorba k. Zeytinyağı
1 su bardağı Su, kaynamış
1 su bardağı Nohut, haşlanmış
3 çorba k. Salça
1 adet Limonun suyu
2 diş Sarımsak, dövülmüş
Maydanoz yaprakları, kıyılmış

Yapılışı
Kıymayı, soğan, karabiber, tuz ve ¼ su bardağı un ile iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın. Bir tavada 2 kaşık tereyağını eritin ve köfteleri yağda kızartın. Pişen köfteleri yağdan çıkartıp, bir kağıt havlu üstüne alın. Derin bir tencerede salçayı, kalan tereyağı ve zeytinyağı ile kavurun. İçine köfteleri ekleyin. Biraz kavrulduktan sonra haşlanmış nohutu ekleyin, 5 dakika pişirdikten sonra sıcak su koyun, ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarımsakları karıştırın, yemek pişmek üzere iken tencereye ekleyin. 5 dakika daha kaynatın. Servis yaparken üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

 

İzmir Köfte

Malzemelerİzmir Köfte
½ kg. Dana kıyma
1 adet Soğan, rendelenmiş
1 adet Yumurta
2 dilim Ekmek, bayatlamış, ufalanmış
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
2 adet Patates, soyulmuş, parmak şeklinde kesilmiş
2 adet Domates, soyulmuş, rendelenmiş
(veya 1 kaşık domates salçası)
2-3 çorba k. Zeytinyağı
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı
Fırını 160 C'ye ısıtın. Kıymayı, soğan, ekmek içi, tuz, karabiber ve yumurta ile iyice yoğurun. Parmak şeklinde köfteler yapın. Bir tavada ısıttığınız zeytinyağında köfteleri kızartın. Patatesleri de kızdırdığınız sıvı yağında fazla kararmadan kızartıp, bir kağıt havlu üzerine alın. Köfte ve patatesleri bir fırın tepsisine, yada sıcağa dayanıklı bir cam tabağa güneş şeklinde dizin. Rendelenmiş domatesi (veya salça kullanıyorsanız, ½ su bardağı suda ezilmiş salçayı) tepsinin üzerinde gezdirin. Fırında 30 dakika kadar pişirin. Pişirme esnasında yemeğin suyunu hafifçe kaynatıp bir miktar çektirin.

 

Patatesli Dizi Köfte

Malzemeler
½ kg. Dana kıyma
2 dilim Ekmek, bayatlamış, ufalanmış
1 adet Soğan, rendelenmiş
2 diş Sarımsak, dövülmüş
3 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
½ çay k. Kimyon
3 adet Patates, soyulmuş, parmak şeklinde kesilmiş
3 adet Sivri biber, dilimlenmiş
4 çorba k. Zeytinyağı
1 çorba k. Domates salçası
½ su bardağı Su, kaynatılmış
½ çay k. Kekik

Yapılışı
Kıymayı, ekmek içi, soğan, sarımsak ile 2 çay kaşığı tuz, karabiber ve kimyonla iyice yoğurun, yassı şekilde köfteler yapın. Yayvan bir tencereye zeytinyağının yarısını koyun, üzerine yassı olarak hazırladığınız köfteleri dizin. Patatesleri ve sivri biberleri de köftelerin üzerine dizin. Tencereye, 1 çay kaşığı tuzu, yağın kalanını döküp, kapağını kapatın. Kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Bu sırada salçayı yarım bardak sıcak su içinde eritin. Bir çay kaşığı kekik ile birlikte tencereye dökün. Patatesler yumuşayana kadar pişirin.

 

Salçalı Köfte

Malzemeler
½ kg. Kıyma
1 adet Soğan, rendelenmiş
1 Yumurta
2 dilim Ekmek, bayatlamış, ufalanmış
2 çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
2-3 çorba k. Zeytinyağı
2-3 çorba k. Salça
1 su bardağı Su

Yapılışı
Fırını 160 C'ye ısıtın. Kıymayı, soğan, ekmek içi, tuz, karabiber ve yumurta ile iyice yoğurun. Parmak şeklinde köfteler yapın. Bir tavada ısıttığınız zeytinyağında köfteleri kızartın. Köfte bir fırın tepsisine, yada sıcağa dayanıklı bir cam tabağa dizin. Salçayı ½ su bardağı suda ezin ve tepsinin üzerinde gezdirin. Fırında 30 dakika kadar pişirin. Pişirme esnasında yemeğin suyunu hafifçe kaynatıp bir miktar çektirin.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/yemek-tarifleri-5/kofteler-112.html?PagingIndex=2