Zeytinyağlılar
Zeytinyağlılar

Zeytinyağlı Enginar

MalzemelerZeytinyağlı Enginar
8 adet Enginar Soyulmuş
1 adet Patates, orta boy, küp kesilmiş
1 adet Havuç, orta boy, küp kesilmiş
16 adet Arpacık soğan
½ su bardağı Bezelye (taze yada donmuş)
1 çay k. Şeker
2 çay k. Tuz
¼ su bardağı Zeytinyağı
½ su bardağı Su
½ demet Dereotu, kıyılmış

Yapılışı
Enginarları geniş bir tencereye dizin, üzerilerine eşit miktarda havuç, patates, arpacık soğanları ve bezelyeleri dizin. Tuz, şeker,zeytinyağı ve suyunu ekledikten sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak enginarlar yumuşayıncaya kadar, ortalama 35-40 dakika pişirin. Pişme anında suyu azalırsa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.  Dereotu ile süsleyerek servis edin.

 

Zeytinyağlı Taze Fasulye

MalzemelerZeytinyağlı Taze Fasulye
1 kg. Taze fasulye, ayıklanmış
1 adet Soğan, piyazlık doğranmış
2 adet Domates, soyulmuş, küp doğranmış
¼ su bardağı Zeytinyağı
1 çay k. Şeker
2 çay k. Tuz
¼ su bardağı Su (gerekirse)

Yapılışı
Geniş bir tencerenin ortasına doğranmış soğanları yerleştirin. Etrafına fasulyeleri düzgünce yerleştirin. Aralarına domatesleri koyun. Tuzu, ve şekeri ekleyin. Zeytinyağı ve suyunu ekleyip, ocağa koyun, bir taşım kaynattıktan sonra, çok kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar, ortalama 45-50 dakika pişirin.

 

Zeytinyağlı Taze Bakla

MalzemelerZeytinyağlı Taze Bakla
1 kg. Taze bakla, ayıklanmış
2 adet Soğan, piyazlık doğranmış
¼ su bardağı Zeytinyağı
1 demet Dereotu, ince doğranmış
2 çay k. Tuz
1 ½ çay k. Şeker

Yapılışı
Geniş bir tencerenin ortasına doğranmış soğanları yerleştirin. Etrafına baklaları düzgünce yerleştirin. Tuzu, ve şekeri ekleyin. Zeytinyağı ve suyunu ekleyip, ocağa koyun, bir taşım kaynattıktan sonra, kısık ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar, ortalama 35-40 dakika pişirin. Baklalar piştiğinde dereotu  ilave ederek yemeği ocaktan alın.
Not: Yemeği yaparken ayıkladığınız baklaları kararmamaları için içine 1 çorba kaşığı un ve ½ limon suyu katılmış su dolu bir kapta bekletin.

 

Zeytinyağlı Pırasa

MalzemelerZeytinyağlı Pırasa
1kg. Pırasa, 2 cm’lik dilimler halinde verev doğranmış
1 adet Soğan, piyazlık doğranmış
2 çorba k. Pirinç
1-2 adet Havuç, verev dilimler halinde kesilmiş
2 çay k. Tuz
1 çay k. Şeker
¼ su bardağı Zeytinyağı
¼ - ½ su bardağı Su, kaynatılmış
1 adet Limonun suyu (servis için)

Yapılışı
Soğanları zeytinyağıyla bir tencerede pembeleşip, yumuşayıncaya kadar kavurun. İçine havuçları ekleyin ve beraberce kavurmaya devam edin. En son tencereye pırasaları ile birlikte pirinç, tuz ve şekerini ilave edin. Gerekirse ¼ - ½ bardak su ekleyerek kısık ateşte pırasa ve havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuk olarak, limon suyu ile servis yapın.

 

Zeytinyağlı Biber Dolma

Malzemeler
1 kg. Dolmalık biber

Dolma içi için
3-4 adet Soğan, ince doğranmış
½ su bardağı Pirinç, yıkanmış
½ su bardağı Zeytinyağı
2-3 çorba k. Çam fıstığı
2-3 çorba k. Kuş üzümü, yıkanmış
2 çay k. Tuz
2 çay k. Şeker
1 çorba k. Kuru nane / ½ demet Taze nane (ince kıyılmış)
1 ½ çay k. Yenibahar
½ çay k. Tarçın
2 çay k. Karabiber
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
½ demet Dereotu, ince kıyılmış
2 su bardağı Su, kaynatılmış

Pişirmek için
1 demet Maydanoz sapları
1 demet Dereotu sapları
2 adet Limon, dilimlenmiş
2 adet Soğan, dilimlenmiş
2-3 su bardağı Su
¼ su bardağı Zeytinyağı
1-2 Limon, 4'e bölünmüş

Yapılışı
Pirinçleri sıcak suda 20 dakika ıslatın. Biberlerin tepesindeki sap kısmına yakın bir yerden enlemesin bir kapak kesin. Biberin içindeki çekirdekleri ayıklayın. Çam fıstığı ve soğanı zeytinyağında pembeleşip, yumuşayıncaya kadar kavurun. Pirinçleri ekleyip, beraberce kavurun. Kuş üzümü, tuz, şeker, kuru nane (eğer kullanıyorsanız), tarçın, yenibahar ve karabiberi tencereye ekleyin, bir-iki kere karıştırdıktan sonra, 2-3 su bardağı kaynamış su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çektiğinde, tencereyi ateşten alın. Maydanoz, dereotu ve kullanıyorsanız taze naneyi ilave edip, tüm malzemeyi karıştırın. Pirinçler yarı pişmiş olacaktır. Tencereyi hazırlamak için tencerenin dibine yukarıdaki listede yazan malzemeleri kat kat dizin. Daha sonra hazırladığınız harç ile dolmalık sebzelerin ¾'üne gelecek kadar doldurun, hazırladığınız tencereye dizin. Dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su koyun, 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Orta hararetli ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuk olarak yanında limon dilimleri ile servis edin.


Zeytinyağlı Yaprak Sarma

MalzemelerZeytinyağlı Yaprak Sarma
1 kg. Asma yaprağı

Dolma içi için
3-4 adet Soğan, ince doğranmış
1½ su bardağı Pirinç, yıkanmış
½ su bardağı Zeytinyağı
2-3 çorba k. Çam fıstığı
2-3 çorba k. Kuş üzümü, yıkanmış
2 çay k. Tuz
2 çay k. Şeker
1 çorba k. Kuru nane / ½ demet Taze nane, ince kıyılmış
1 ½ çay k.Yenibahar
½ çay k. Tarçın
2 çay k. Karabiber
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
½ demet Dereotu, ince kıyılmış
2 su bardağı Su, kaynatılmış

Pişirmek için
1 demet Maydanoz sapları
1 demet Dereotu sapları
2 adet Limon, dilimlenmiş
2 adet Soğan, dilimlenmiş
4-5 adet Asma yaprağı
2-3 su bardağı Su
¼ su bardağı Zeytinyağı

Yapılışı
Eğer salamura asma yaprağı kullanıyorsanız, yaprakları geniş bir tasta, ılık suda 1 saat kadar bekletip, süzün. Pirinçleri sıcak suda 20 dakika ıslatın. Çam fıstığı ve soğanı zeytinyağında pembeleşip, yumuşayıncaya kadar kavurun. Pirinçleri ekleyip, beraberce kavurun. Kuş üzümü, tuz, şeker, kuru nane eğer kullanıyorsanız, tarçın, yenibahar ve karabiberi tencereye ekleyin, bir-iki kere karıştırdıktan sonra, 2-3 su bardağı kaynamış su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çektiğinde, tencereyi ateşten alın. Maydanoz, dereotunu ve kullanıyorsanız taze naneyi ilave edip, tüm malzemeyi karıştırın. Tencereyi hazırlamak için tencerenin dibine yukarıdaki listede yazan malzemeleri kat kat dizin. Sarmak için, yaprağı tezgahınıza sap kısmı size doğru ve damarları yukarı bakacak şekilde yerleştirin.  Sap kısmına yakın tarafa 1 çorba kaşığı kadar hazırladığınız harçtan koyun, önce yaprağın üstü kısımlarını, sonra yanlarını harcın üzerine doğru kapatın ve yaprağın ucuna doğru sarın. Aynı işlemi tüm yapraklara uygulayın ve tencereye dizin. Sarmaların yarısına gelecek kadar ılık su koyun, ¼ su bardağı zeytinyağı gezdirin. Tencereden biraz daha küçük bir porselen tabağı, ters olarak sarmaların üzerine kapatın. (Bu pişme esnasında açılmalarını engellemektedir. Tencerenin kapağını kapatın ve orta hararetli ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar ortalama 35-40 dakika kadar pişirin. Soğuk olarak yanında limon dilimleri ile servis edin.

 

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

MalzemelerZeytinyağlı Kereviz Dolma
4 adet Kereviz, soyulmuş, ortadan 2’ye bölünmüş
2 adet Soğan, ince doğranmış
1 adet Havuç, küp doğranmış
1 adet Patates, küp doğranmış
¼ su bardağı Zeytinyağı
½ su bardağı Su
1 çay k. Şeker
1 çay k. Tuz
1 demet Dereotu, ince kıyılmış
1 adet Limonun suyu

Yapılışı
Kesilmiş kerevizlerin ortasında bir oyuk açın ve kararmamaları için limonlu suda bekletin.  Bir tencerede soğanları zeytinyağının yarısında kavurun. Daha sonra havuçları ekleyerek kavurmaya devam edin. Patatesleri, tuz ve şekeri ekleyerek 5-6 dakika daha kavurmaya devam edin. Kerevizlerin ortasını hazırladığınız iç ile doldurun. Üzerine 1 bardak su ve kalan zeytinyağını ekleyin, kısık ateşte kerevizler ve içindeki sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirip, ocaktan alın. Üzerine dereotu serperek, soğuk olarak servis yapın.

 

İmam Bayıldı

Malzemelerİmam Bayıldı
4 adet Patlıcan, alacalı soyulmuş
Kızartmak için Sıvı yağ

İç harcı için
4 adet Soğan, piyazlık doğranmış
8-10 diş Sarımsak, ince dilimlenmiş
2-3 Domates, soyulmuş, küp doğranmış
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
1 çay k. Şeker
2 çay k. Tuz
¼ su bardağı Zeytinyağı
½ su bardağı Su, kaynatılmış

Yapılışı
Fırınınızı 160 C’ye ayarlayın. Patlıcanların saplarının üzerindeki yeşil kısmı soyun. Ortasından bir yarık açın ve kızgın yağda hafifçe yumuşayıncaya kadar kızartıp, üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa çıkartın. Bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında soğanları ve sarımsakları yumuşayıncaya kadar kavurun. Domatesleri ve tuzu ilave edin, 5-6 dakika daha kavurun. Patlıcanların oyuklarına, hazırlamış olduğunuz bu  karışımı eşit şekilde paylaştırıp, bir fırın tepsisine dizin. Sıcak suda şekeri eritin, bu suyu tepsiye dökün, fırında ortalama 30-35 dakika pişirin. Üzerinde kıyılmış maydanoz ile soğuk olarak servis edin.  

 

Kabak Galye

Malzemeler
4 – 5 adet Kabak, iri küp şeklinde doğranmış
1 adet Soğan, ince kıyılmış
2 çorba k. Pirinç, ıslatılmış
½ demet Dereotu
3 çorba k. Zeytinyağı
2 adet Domates, soyulmuş, doğranmış
1 ½ çay k. Tuz

Yapılışı
Tencerede kızdırdığınız zeytinyağında sırasıyla soğan,kabak ve domatesleri hafifçe soteleyin. Tuzu ve pirinci ekledikten sonra tencerenin kapağını örterek kısık ateşte 15-20 dk. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğumaya alın. Soğuk olarak servis edin.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/yemek-tarifleri-5/zeytinyaglilar-116.html?PagingIndex=1