Börekler ve Hamur işleri
Börekler ve Hamur işleri

Çiğ Börek

MalzemelerÇiğ Börek
4 su bardağı Un
1 adet Yumurta
1 ½ su bardağı Su
1 çorba k. Sirke
2 çay k. Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

İçi
250 gr. Kıyma
1 adet Soğan, ince doğranmış
2 çay k. Tuz
1 ½  çay k. Karabiber

Yapılışı
Unu tezgaha eleyin. Ortasına bir çukur açın. Yumurtayı içine kırın, su, tuz ve sirkeyi ekleyin, yavaş yavaş una karıştıraraktan katı bir hamur elde edin. Hamuru 20 bezeye bölün, nemli bir bezin altında 20 dakika dinlendirin. Soğanı,  kıyma, tuz ve karabiber ile karıştırıp, iyice yoğurun. Her bir bezeyi küçük bir daire şeklinde açın, içine hazırladığınız içten 1 çorba kaşığı kadar koyun ve yarım daire şeklinde kapatın. Önceden kızdırdığınız yağda her iki tarafı da altın sarısı olana dek kızartıp, üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Sıcak olarak servis edin.

 

Tepsi Böreği

MalzemelerTepsi Böreği
4 - 5 adet Yufka
1 su bardağı Süt
2-3 çorba k. Tereyağ
3 adet Yumurta
1 ölçü İç malzeme

İç Malzeme
*Kıymalı iç: 250 gr. kıyma, 1 küçük soğan, ince kıyılmış, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz. Tüm malzemeleri bir tavada birleştirin, soğanlar yumuşayıp kıyma pişene kadar kavurun.

*Peynirli iç: 250 gr. beyaz peynir, ufalanmış, ½ demet maydanoz, kıyılmış, 1 yumurta sarısı. Tüm
malzemeyi bir kapta birleştirin ve iyice karıştırın.

*Ispanaklı iç: 500 gr. ıspanak yaprakları, yıkanmış ve doğranmış, 1 küçük soğan, 1 çay kaşığı tuz, 2
çorba kaşığı zeytinyağı. Soğanları zeytinyağında kavurun, yumuşayınca içine ıspanakları ve tuzu ekleyin. Ispanaklar pişene kadar kavurun.

Yapılışı
Fırınınızı 180 C’ye ısıtın. Tereyağı eritin, bir kısmı ile tepsiyi yağlayın, kalan kısmını süt ve yumurta ile iyice çırpın. Yufkayı tepsinizin büyüklüğünde keserek bir kat olarak tepsiye yayın. Üstüne bir fırça veya kaşık ile sütlü karışımdan gezdirin. Üstüne bir kat daha yufka ve sütlü karışım koyun. Bu işlemi 5 kere tekrar ettikten sonra iç malzemesini koyun. Üstüne tekrar yufka ve sütlü karışımdan 5 kat koyun. En üst yufkanın üzerine yine sütlü karışımdan sürün. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Karelere keserek servis edin.

 

Muska Böreği

Malzemeler
2 adet Yufka
½ su bardağı Beyaz Peynir, ufalanmış
½ demet Maydanoz, kıyılmış
1 adet Yumurtanın beyazı
Kızartmak için sıvı yağ              

Yapılışı
Yufkaları üst üste koyun, önce ortadan ikiye kesin ve tekrar üst üste koyarak, 5 cm'lik şeritler kesin. Bir kasede, beyaz peyniri, maydanoz ve yumurtanın sarısı ile karıştırın. Bir şerit yufka alın, bir ucuna 1 çay kaşığı peynir karışımından koyun, şeridi harç içte kalacak şekilde üçgenler halinde sarın. Uçlarını yapıştırmak için yumurta beyazına batırıp, kapatın. Aynı işlemi tüm yufka şeritleri için tekrar edin. Börekleri önceden kızdırdığınız yağda her iki tarafı da altın sarısı olana dek kızartıp, üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Sıcak olarak servis edin.

 

Puf BöreğiPuf Böreği

Malzemeler
4 su bardağı Un
2 adet Yumurta
1 su bardağı Su
1 çorba k. Tereyağ, erimiş
2 çay k. Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
½ su bardağı Tereyağ, erimiş
1 su bardağı Beyaz Peynir, ufalanmış
½ demet Maydanoz, kıyılmış

Yapılışı
Bir kasede, beyaz peyniri, maydanoz ile karıştırın. Unu eleyin, ortasını açın. içine yumurta, erimiş tereyağ, su ve tuzu koyup, sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. İki bezeye ayırın, nemli bir bez altında 20 dakika dinlendirin. Daha sonra kalınca açın, üzerine erimiş yağdan 2 çorba kaşığı kadar sürün, kenarlarından toplayıp, tekrar açın, 10 dakika yaş bezin altında dinlendirin. Bu işlemi 6 defa her iki beze için de uygulayın. Hamurları yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açın. Bir kat hamurun üzerine aralıklı olarak hazırladığınız içten koyun, diğer hamuru üzerine kapatın ve içler ortada kalacak şekilde keskin kenarlı bir bardak yada yuvarlak bir kalıpla keserek yarım ay şekli verin. Börekleri önceden kızdırdığınız yağda her iki tarafı da altın sarısı olana dek kızartıp, üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Sıcak olarak servis edin.

 

Otlu Börek

Malzemeler
4-5 adet Yufka
½ kg. Karışık ot (ısırgan, taze soğan, ıspanak, ebegümeci vs.)
1 adet Soğan, piyazlık doğranmış
½ su bardağı Beyaz Peynir, ufalanmış
1 çay k. Karabiber
2 adet Yumurta
1 su bardağı Süt
6 çorba k. Zeytinyağı
2 adet Yumurta sarısı, çırpılmış
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Fırınınızı 160 C’ye ısıtın. Otları ayıklayıp yıkayın. Doğrayın. Bir tavada soğanları 2 çorba kaşığı zeytinyağında iyice yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra otları ve tuzu ekleyip, 1-2 kere çevirin. Otları geniş bir tabağa alın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra rendenlenmiş peyniri ve karabiberi otlara ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta, süt, yumurta ve kalan zeytinyağını çırparak sosunuzu hazırlayın. Yufkaları dörde bölün. Her yufkanın üzerine bir fırça yardımı ile yağlı karışımdan sürüp, 2 çorba kaşığı otlu peynir karışımından koyun. Yufka parçalarının önce yay gibi olan kenarını harcın üzerine katlayın, daha sonra her iki tarafını katlayıp, rulo şeklinde sarın. Yağlanmış bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine bir fırça yardımı ile yumurta sarısından sürün (dilerseniz susam yada çörek otu serpebilirsiniz), fırında 30 dakika, börekler altın sarısı rengini alana kadar pişirin.


Sigara Böreği

MalzemelerSigara Böreği
3 adet Yufka
¾ su bardağı Beyaz Peynir, ufalanmış
½ demet Maydanoz, kıyılmış
Ufak bir kase su
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı
Ufalanmış peynir ve maydanozu bir kapta karıştırın. Yufkaları önce 4’e sonra her bir çeyrek kısmı ortadan ikiye keserek toplamda 24 parça yufka edinin. Elde ettiğiniz üçgen hamurların kalın tarafına 2 çay kaşığı kadar peynir maydanoz karışımından koyun, önce kenarları içine katlayıp ince ucuna kadar rulo yapın. İnce ucu suya batırıp yapışmasını sağlayın. Hazırladığınız sigara böreklerini kızdırdığınız yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın. Kızaran börekleri kağıt havlu yaydığınız bir tabağa çıkarın. Sıcak olarak ya da oda sıcaklığında servis edin. 

 

Un Kurabiyesi

Malzemeler Un Kurabiyesi
½  su bardağı Pudra şekeri
2 su bardağı Tereyağ
3 su bardağı Un

Yapılışı
Fırını önceden 140 C’ye ısıtın. Şeker, yağ ve unu bir kapta iyice karıştırarak bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak kurabiyeler hazırlayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin. Fırında renk almadan beyaz olarak ortalama 15-20 pişirin.

 

Ev Poğaçası

MalzemelerEv Poğaçası
2 su bardağı Un
1 su bardağı Yoğurt
1 çorba k. Yaş maya
¼ su bardağı Zeytinyağı
1 adet Yumurta
2 çay k. Tuz

İç harcı için
1 su bardağı Beyaz peynir, rendelenmiş
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış

Üzeri için
1 adet Yumurtanın sarısı
2 çorba k. Çörekotu

Yapılışı
Fırını 200 C’ye ısıtın. Mayayı yoğurtla ezin. Tuz, yumurta ve yağı koyup iyice karıştırın. Unu azar azar ekleyip, yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örtüp iyice kabarana kadar ılık bir yerde bekletin.  Beyaz peynir ve maydanozu bir kasede karıştırın. Cevizden daha büyük parçalar koparıp, elinizde yuvarlak açın, içine 1 çorba kaşığı kadar malzeme koyun ve yarım ay şeklinde kapatıp, önceden hafifçe yağladığınız fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp. Çörekotlarını serpiştirin. Fırında altın sarısı rengi alana kadar ortalama 15-20 dakika pişirin.

 

Susamlı  Simit

MalzemelerSusamlı Simit
4 su bardağı Un
200 gr. Tereyağ, oda sıcaklığında
¼ su bardağı Su, ılık
½ çorba k. Şeker
1 çorba k. Tuz
1 çorba k. Mahlep
1 çay k. Yaş maya
2 adet Yumurtanın sarısı

Üzeri için
2 Yumurtanın beyazı, çırpılmış
3-4 çorba k. Beyaz susam

Yapılışı
Fırınınızı 200 C’ye ısıtın. Unun ortasında bir çukur açın. Mayayı ve suyu ekleyerek elinizle yavaşa yavaş yoğurun. İçine tereyağını, şekeri, tuzu, mahlebi ve yumurtaları ekleyerek bir hamur elde edin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahın üzerinde yuvarlayarak fitiller yapın. İki ucunu birleştirerek elde ettiğini halkaların bir tarafırını önce yumurta beyazına sonra susam bandırın ve önceden yağladığınız fırın tepsisine dizin. Fırında 15-20 dakika, altın sarısı rengini alana kadar pişirin.

 

Mahlepli Poğaça

MalzemelerMahlepli Poğaça
¼ su bardağı Tereyağ, oda sıcaklığında
1 su bardağı Sıvı yağ
1 çay k. Tuz
1 çay k. Şeker
1 çorba k. Mahlep
1 adet Yumurtanın akı
1 paket Kabartma tozu
Aldığı kadar un

Üzeri için
1 adet Yumurtanın sarısı
1 çorba k. Çörek otu

Yapılışı
Fırını 200 C’ye ısıtın. Bütün malzemeleri bir kapta birleştirin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Cevizden biraz daha büyük parçalar kopartıp, istediğiniz gibi yuvarlak ya da oval şekil verip, önceden yağladığınız bir fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpiştirin ve fırında altın sarısı rengini alana kadar pişirin.

 

Çatal

MalzemelerÇatal
¾ su bardağı Yoğurt
½ Tereyağ, eritilmiş
1 ½ çay k. Tuz
2 çorba k. Şeker
1 paket Kabartma tozu
1 çorba k. Mahlep
1 adet Yumurta akı
5 su bardağı Un 

Üzeri için
1 adet Yumurtanın sarısı
1 çorba k. Çörek otu

Yapılışı
Fırını 200 C’ye ısıtın. Bütün malzemeyi karıştırıp, yoğurun. 15 dakika, üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika bekletin. Hamuru 20 eşit parça bölün. Her bir parçayı da eşit 3 parçaya bölün ve 12 cm uzunluğunda, şeritler yapın. Üç şeridin her iki ucunu birleştirip, çatal şekli verin. Önceden yağlanmış tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirin. Fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar pişirin.

 

 

Source: http://www.turkish-cuisine.org/recipes-5/savory-pies-117.html