Pilavlar ve Makarnalar
Pilavlar ve Makarnalar

Mantı

Hamuru içinMantı
4 su bardağı Un
1 ½ çay k. Tuz
1 ½ su bardağı Su

İçi İçin
250 gr. Kıyma
1 adet Soğan, orta boy, rende
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış
1 ½ çay k. Karabiber
1 ½ çay k. Tuz

Sosu için
4-5 adet Domates, soyulmuş, rendelenmiş
3 çorba k. Zeytinyağı
2 su bardağı Yoğurt
4-5 diş Sarımsak, dövülmüş

Yapılışı
Unu tezgaha eleyin, ortasına  bir şukur yapın, suyunu ve tuzu ekleyin ve yavaşça una yedirerek sert bir hamur elde edin. Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz. Nemli bir bezin altında 30 dakika dinlendirin.  Rendelenmiş soğanı, kıymayı, maydanozu, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırarak mantının içini hazırlayın. Küçük bir tencerede zeytinyağını ısıtın, içine rendelediğiniz domatesi ekleyip, 8-10 dakika kavurup sosunuzu hazırlayın.  Dövülmüş sarımsakları yoğurt ile karıştırın. Hazırladığınız hamuru 4 parçaya bölün. Yufka kalınlığında açın. Her bir hamuru kareler (mantının olmasını istediğiniz boyutlarda, ör: 4cm x 4cm) halinde kesin. Her bir karenin ortasına bir miktar kıyma karışımından koyun ve her bir köşesini ortaya getirerek bir bohça oluşturun.Oluşan bohçaları bol miktarda kaynayan tuzlu suda makarna gibi haşlayın. Süzerek tabaklara alın üzerinde sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile servis edin.

 

Fırın Makarna

MalzemelerFırın Makarna
1 paket (500 gr) Fırın makarna
1 su bardağı Süt
4 adet Yumurta
1-2 çorba k. Tereyağı
1 çay k. Karabiber
2 çay k. Tuz
1 su bardağı Taze Kaşar Peyniri / beyaz peynir rendelenmiş
½ demet Maydanoz, ince kıyılmış (istenirse)

Yapılışı
Fırınınızı 160 C’ye ayarlayın. Geniş bir tencereyi su ile doldurup kaynatın. Kaynayınca içine 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Makarnaları atın, karıştırın ve 10-15 dakika kadar yumuşayıncaya kadar pişirip, süzün. Geniş bir kasede yumurtaları süt ile beraber çırpın, içine tuz ve karabiber ile beraber peynirin yarısını ve kullanıyorsanız maydanozu ekleyin. Bu karışımı haşladığınız makarna ile karıştırın. Tereyağı ile yağladığınız fırın kabına makarnayı döşeyin. Üzerine kalan peynirleri serpin ve fırında peynirler eriyip üstü kızarana kadar, ortalama 10-15 dakika pişirin. Kare dilimler halinde keserek servis edin.

 

Erişte

Malzemeler
4 su bardağı Un
½ su bardağı Su
3 adet Yumurta
1 çay k. Tuz

Yapılışı
Unun ortasını açıp, yumurta, tuz ve suyu ilave ederek, yoğurun. Sertçe bir hamur elde edin. 2 parçaya ayırdığınız hamuru ıslak bez ile örterek 15-20 dakika dinlendirin. Her parçayı oklava yardımı ile 2 mm. inceliğinde açın. Bir masa veya örtü üzerinde biraz kuruttuktan sonra 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri üst üste koyarak, ½ cm genişliğinde erişteler kesin. Bir örtü üzerinde iyice kurutup, ağzı hava almayan kavanozlarda saklayın.

 

Cevizli Keşli Erişte

MalzemelerCevizli Keşli Erişte
2 su bardağı Erişte
2 çay kaşığı Tuz
3 çorba k. Tereyağ
1 su bardağı Keş (yoksa beyaz peynir), rendelenmiş
½ su bardağı Ceviz içi, çekilmiş

Yapılışı
Geniş bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayınca içine tuzu ve erişteleri ekleyin. Erişteler yumuşayıncaya kadar ortalama 10 dakika kaynatıp süzün ve bir servis tabağına alın. Bu sırada bir tavada tereyağını eritin, içinde cevizleri 5-6 dakika kadar kavurun ateşten alın, eriştelerin üzerine dökün, keşi serpin ve sıcak olarak servis edin.


Bulgur Pilavı

MalzemelerBulgur Pilavı
2 su bardağı Bulgur
3 su bardağı Et suyu veya su, kaynatılmış
1 adet Soğan, ince doğranmış
3 adet Domates, ince doğranmış
5 adet Yeşil biber, ince dilimlenmiş
3 çorba k. Tereyağı
1 ½ çay k. Tuz

Yapılışı
Bir tencerede tereyeğında sırası ile soğanı, biberi ve domatesi kavurun. Soğanlar iyice yumuşayınca içine bulguru ekleyin ve sebzelerle beraber 5-6 dakika kadar kavurun. Kaynatılmış et suyunu, tuz ile beraber bulgura ekleyin ve kapağı kapalı olarak üstü göz göz olana kadar ortalama 20-25 dakika pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Nohutlu Pilav

MalzemelerNohutlu Pilav
2 su bardağı Pirinç
3 su bardağı Et veya tavuk suyu, kaynatılmış
2 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz
½ su bardağı Nohut

Yapılışı
Nohudu 8 saat öncesinden ½ çay kaşığı tuzlu suda bekletin. Ertesi gün yeni suda haşlayıp, süzün. Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, pirinçleri ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun, tuzunu, nohudu ve kaynar halde olan et suyunu ilave edin, kapağını örtün, orta hararetteki ateşte  üstü göz göz oluncaya kadar pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Pirinç Pilavı

MalzemelerPirinç Pilavı
2 su bardağı Pirinç
3 su bardağı Et veya tavuk suyu
3 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, pirinçleri ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun, tuzunu ve kaynar halde olan et suyunu ilave edin, kapağını örtün, orta hararetteki ateşte  üstü göz göz oluncaya kadar pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Domatesli Pilav

MalzemelerDomatesli Pilav
2 su bardağı Pirinç
3 su bardağı Tavuk suyu veya su kaynatılmış
3 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz
2 adet Domates, soyulmuş, küp kesilmiş

Yapılışı
Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, pirinçleri ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun, tuzunu domatesleri ve kaynar halde olan et suyunu ilave edin, kapağını örtün, orta hararetteki ateşte  üstü göz göz oluncaya kadar pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Şehriyeli Bulgur Pilavı

MalzemelerŞehriyeli Bulgur Pilavı
2 su bardak Pilavlık bulgur, yıkanmış
½ su bardağı Şehriye (Tel veya arpa)
5 su bardağı Et veya tavuk suyu, kaynatılmış
3 çorba k. Tereyağ
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Arzu edilen şehriye türünü tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkanan bulguru tencereye ekleyerek şehriyeler ile beraber yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun.  Daha sonra tuzu, et veya tavuk suyunu ilave edin. (Bulgur pilavı yağı da suyu da rahatlıkla kaldırabilen bir pilavdır. Pilav sade su ile de yapılabilir). Bir taşım kaynattıktan sonra yemeğin altını kısın, kapağını kapatın ve suyunu çekinceye kadar pişirip altını kapatın. Kapak ve tencere arasına bir kağıt havlu koyarak 15 dakika demlendirin. Sıcak olarak servis yapın.


İç Pilav

Malzemeler
2 su bardağı Pirinç
3  su bardağı Et suyu veya su, kaynatılmış
3 çorba k. Tereyağ
1 adet Soğan, ince kıyılmış
150 gr. Kuzu ciğeri, ince küp doğranmış
1 çorba k. Çam fıstığı
1 çorba k. Kuş üzümü
2 çay k. Tuz
1 ½ çay k. Karabiber
½ çay k. Tarçın
1 çay k. Yenibahar
1 demet Dereotu, ince kıyılmış (istenirse)

Yapılışı
Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, önce çam fıstıklarını renk alıncaya kadar sonra soğanı ve ciğeri kavurun. Pirinci ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun. Daha sonra bütün baharatları ve tuzu, su veya et suyunu ve kuş üzümünü ekleyin, bir kere karıştırdıktan sonra kapağını kapatın, orta hararette bir ateşte üstü göz göz olup, suyunu çekinceye kadar pişirin. Ateşi kapattıktan sonra kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun, 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Servis etmeden önce dereotunu ekleyip hafifçe karıştırın.

 

Domatesli Bulgur Pilavı

MalzemelerDomatesli Bulgur Pilavı
2 su bardağı Pilavlık bulgur, yıkanmış
4 su bardağı Su, kaynatılmış
2 adet Domates, soyulmuş, rendelenmiş
3 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Tencerede tereyağını eritin, bulgurları ekleyin ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş domatesi, tuzu ve suyunu ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra yemeğin altını kısın ve suyunu çekip, pilavın üstü göz göz oluncaya kadar pişirip altını kapatın. Kapak ve tencere arasına bir kağıt havlu koyarak 15 dakika demlendirin. Daha sonra sıcak olarak servis yapın.

 

Mercimekli Bulgur Pilavı

MalzemelerMercimekli Bulgur Pilavı
2 su bardağı Pilavlık bulgur
½ su bardağı Yeşil mercimek
5 su bardağı Et suyu veya su, kaynatılmış
3 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Mercimeği 1 gece öncesinden suda ıslatın, sabah temiz su ile 10 dakika haşlayıp süzdürün.  Tencerede tereyağını eritin, bulgurları ekleyin ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Haşlanmış mercimeği, tuzu ve suyunu ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra yemeğin altını kısın ve suyunu çekip, pilavın üstü göz göz oluncaya kadar pişirip altını kapatın. Kapak ve tencere arasına bir kağıt havlu koyarak 15 dakika demlendirin. Daha sonra sıcak olarak servis yapın.

 

Bezelyeli, Havuçlu Pirinç Pilavı

MalzemelerBezelyeli Havuçlu Pilav
2 su bardağı Pirinç
3 su bardağı Tavuk suyu, kaynamış
3 çorba k. Tereyağ
2 adet havuç, küp kesilmiş, haşlanmış
½ su bardağı İç bezelye, haşlanmış
2 çay k. Tuz

Yapılışı
Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, pirinçleri ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun, tuzunu bezelyeleri, havucu ve tavuk suyunu ilave edin, kapağını örtün, orta hararetteki ateşte  üstü göz göz oluncaya kadar pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Kestaneli  Pilav

Malzemeler Kestaneli Pilav
2 su bardağı Pirinç
3 su bardağı Et veya tavuk suyu, kaynatılmış
3 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Tuz
150 gr. (10-12 adet) Kestane içi, haşlanmış ve doğranmış

Yapılışı
Pirinçleri, ½ çay kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda 30 dakika ıslatın. Duru su çıkıncaya kadar yıkayın, iyice süzdürün.Tencerede tereyağı kızdırın, pirinçleri ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun, tuzunu, kestaneyi ve suyunu ilave edin, kapağını örtün, orta hararetteki ateşte  üstü göz göz oluncaya kadar pişirin. Pişince ateşi kapatın, kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun ve 20 dakika demlendirin.

 

Source: http://www.turkish-cuisine.org/yemek-tarifleri-5/pilavlar-ve-makarnalar-118.html?PagingIndex=0