Yumurta Yemekleri
Yumurta Yemekleri

Mücver

MalzemelerMücver
4-5 adet Kabak, soyulmuş, rendelenmiş
1 adet Yeşil soğan, ince kıyılmış
½ su bardağı Beyaz peynir, ufalanmış (istenirse)
¼ su bardağı Un
3 adet Yumurta
½ demet Dereotu, ince kıyılmış
1 çay k. Karabiber
1 ½ çay k. Tuz
Kızartmak için Sıvı yağ

Yapılışı
Kabak rendesinin fazla suyunu sıkarak süzdürün. Bir tencereye kabakları, peyniri, soğanı, dereotunu, tuzu, biberi, yumurtaları koyun, tahta kaşıkla iyice karıştırın. Daha sonra unu azar azar ekleyin. Fazla katı olmamasına dikkat edin. Kaşıkla aldığınızda kolayca dökülebilecek kıvamda olsun. Tavada kızdırdığınız yağda (ortalama 2 cm derinliğinde), kaşık kaşık dökerek tavada her iki tarafı kızarana kadar pişirin. Bir tabağa yayılmış kâğıt havlu üzerine çıkartın. İster oda sıcaklığında ister soğuk olarak servis edin.

 

Menemen
Malzemeler
6 adet Yumurta, hafif çırpılmış
2 çorba k. Tereyağı
2 adet Domates, küp doğranmış
3 adet Yeşil biber, dilimlenmiş
1 çay k. Tuz
Karabiber (isteğe bağlı)

Yapılışı
Geniş bir tavada ya da sahanda tereyağı eritin, önce biberleri yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra domatesleri ekleyin, tuzunu koyun ve pişirin. Suyunu çekince yumurtaları tavaya dökün, karıştırarak pişirin. Yumurtalar istediğiniz kıvamda piştikten sonra sıcak olarak servis edin.
Not: İstenirse menemene beyaz peynir (¼ su bardağı) ekleyerek de yapabilirsiniz.

 

Soğanlı Yumurta

MalzemelerSoğanlı Yumurta
4 adet Yumurta
2 adet Soğan, piyazlık doğranmış
2 çorba k.Tereyağ
1 ½ çay k. Tuz
½  çay k. Karabiber
1 çay k. Şeker

Yapılışı
Soğanları, tavada erittiğiniz tereyağında, çok kısık ateşte yavaş yavaş kavurun. Üzerine şekeri ilave edin. (Eğer çok kurursa biraz su ekleyebilirsiniz). Soğanlar karamelize olduktan sonra aralarında dört göz açın ve buralara yumurtaları kırın, tuz ve karabiber ekleyin.  Üzerine bir kapak kapatın. Beyazları sertleşip, sarıları biraz sulu kalana kadar pişirin.

 

Çılbır

Malzemeler
4 adet Yumurta
4 su bardağı Su
½  çorba k. Tuz
1 çorba k. Sirke
1 ½ su bardağı Yoğurt
2 diş Sarımsak, dövülmüş
2 çorba k. Tereyağı
2 çay k. Kırmızı biber

Yapılışı
Bir tencerede su, tuz ve sirkeyi kaynatın. Kaynar halde iken ateşi biraz kısın yumurtaları teker teker bir kase içine kırın ve tencereye dökün, tencerede bir kaşık ile çevirerek beyazların yumurtanın sarısı etrafına dolanmasını sağlayın. 2- 3 dakika piştikten sonra kevgirle bir tabağa alın. Sarımsağı yoğurtla iyice karıştırın, sos kıvamına getirin. Bir tavada tereyağını eritin ve kırmızı biber ekleyin. Yoğurt sosunu yumurtaların üzerine dökün, üstüne kırmızı biberli yağı gezdirerek servis edin.

 

Yumurtalı Ispanak

MalzemelerYumurtalı Ispanak
½ kg. Ispanak, ayıklanıp, yıkanmış
1 adet Soğan, piyazlık doğranmış
1 ½ çay k. Tuz
1 çay k. Karabiber
4 adet Yumurta
3 çorba k. Tereyağ

Yapılışı
Ispanaklar irice doğrayın. Tavada erittiğiniz tereyağında soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun. Ispanakları ekleyin ve 1-2 kez çevirin.  Pişen ıspanağın aralarına gözler açın, yumurtaları birer birer kırın, üzerine tuz ve karabiber ekleyin. Dilerseniz iyi pişmesi için üzerine bir kapak kapatabilirsiniz. Yumurtalar pişince sıcak olarak servis yapın.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/recipes-5/egg-dishes-119.html