Tatlılar
Tatlılar

Hamur Tatlıları

Şekerpare

MalzemelerŞekerpare
250 gr. Un
125 gr. Tereyağ
60 gr. Pudra Şekeri
10 gr. Kabartma Tozu
25 gr. İrmik
1 adet Yumurta
20 gr. Fındık

Şurubu için
500 gr. Şeker
500 ml. Su

Yapılışı
Şerbeti yapmak için. şeker ve suyu bir tencerede kaynamaya bırakın. Unu, tereyağını, pudra şekerini, kabartma tozunu, irmiği ve yumurtayı mikserde çırpın. Oluşan hamuru yoğurun. Küçük parçalara bölüp yuvarlayın. Tepsilere dizip üzerini düzleyin ve ortasına 1 adet fındık oturtun.Tepsiye dizdiğiniz şekerpareleri önceden 120C’ye ısıtılmış fırında önce 5 dakika pişirin, sonra 170C’de üstleri altın sarısı olana kadar  pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlılara sıcak şerbeti dökün ve şerbeti çekmesi ve soğuması için  beklemeye alın.  

 

Tulumba Tatlısı

MalzemelerTulumba Tatlısı
30 gr. Tereyağ
340 gr. Su
230 gr. Un
4 adet Yumurta
1 çay k. tuz

Kızartmak için
Kızartmak için Sıvı yağ

Şurubu için
500 gr. Şekeri
435 gr. Su
2 çay k. Limon suyu

Yapılışı
Şurubu hazırlamak için, yayvanca bir tencereye toz şekeri, su ve limon suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Şurup kaynadıktan sonra ateşte alarak soğumaya bırakın. Başka bir tencerede tereyağını eritin, içine suyu ve tuzu ekleyin ve beraber ısıtın. İçine unu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra yumurtalara teker teker içine kırın, her kırdığınız yumurtadan sonra iyice karıştırmaya özen gösterin. Yumurtalar iyice hamura yedirildikten sonra, ağzında yıldız şekilli duyu olan bir hamur sıkma torbasına koyun. Altını yeni yaktığınız kızartmalık yağ dolu tencereye parmak uzunluğunda parçalar atın, ve altın sarısı rengini alana kadar kızartın. Yağdan çıkarttığınız hamurları soğuk şerbete atın, 2-3 dakika şerbette beklettikten sonra servis tabağına alıp, servis edin.  

 

Lokma

MalzemelerLokma
200 gr. Un, elenmiş 
200 gr. Su 
20 gr. Tereyağ, erimiş 
30 gr. Yaş maya
1çay k. Tuz

Kızartmak için
Kızartmak için Sıvı yağ

Şurubu için
500 gr. Şekeri
435 gr. Su
2 çay k. Limon suyu

Yapılışı
Şurubu hazırlamak için, yayvanca bir tencereye toz şekeri, su ve limon suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Şurup kaynadıktan sonra ateşte alarak soğumaya bırakın. Sonra diğer bir tencereye, un, bira mayası, erimiş tereyağı, tuz, katarak iyice karıştırın. Bir saat kadar dinlendirerek, hamurun hafifçe kabarmasını sağlayın. Hamur kabarınca bundan avuç ile alarak sıkmalı ve baş parmak ile ikinci parmak arasından fırlayan hamurdan, madeni bir kaşık ucu ile fındık büyüklüğünde küçük hamurlar keserek önceden kızdırılmış yağa atarak  pişirin. Daha sonra soğuk şurubun içine atın, 2-3 dakika bekledikten sonra kevgir ile alarak, üzerine tarçın serperek servis edin.

 

Revani

MalzemelerRevani
275 gr. İnce irmik
50 gr. Un
240 gr. Şeker
60 gr. Tereyağ
9 adet Yumurta
1 adet Limon kabuğu rendesi
1 çimdik Tuz

Tepsiyi yağlamak için
½ çorba k. Tereyağ, yumuşatılmış
1 çorba k. Un

Şurubu için
950 gr. Şekeri
800 gr. Su
1 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Bir fırın tepsinin altını tereyağ ile iyice yağladıktan sonra, 1 çorba kaşığı un serperek, iyice dağıtın. 9 adet yumurtanın sarı ve beyazını başka başka tencerelere ayırdıktan sonra yumurta sarılarına, şekeri ile limon kabuğu rendesini ilave ederek telle 7-8 dakika kadar çırpın. Aynı şekilde diğer tenceredeki yumurta beyazlarını, 1 tutam tuz ilave ederek köpük haline gelene kadar sürekli çırpın. İrmik ile unu, köpük haline gelmiş olan yumurta aklarını, yumurta sarısı ve şeker karışımına katıp karıştırın. Bu karışıma tereyağını ilave ederek, tekrar karıştırın ve hazırlamış olduğunuz hamuru, tepsiye döküp orta hararetteki fırında aşağı yukarı bir saat pişirin. Fırından çıkan revaninin üzerine soğuk şerbeti dökün, şerbetin iyice çekmesi için 2-3 saat bekletin, daha sonra servis yapın.

 

Yoğurt Tatlısı

MalzemelerYoğurt Tatlısı
250 gr. Süzme yoğurt
250 gr. Pudra şekeri
300 gr. Un
25 gr. Tereyağ, eritilmiş
3 adet Yumurta
1 çak k. Karbonat

Şurubu için
750 gr. Şekeri (3 bardak)
870 gr. Su (3.1/2 bardak)
1 ½ çay k. Limon suyu

Yapılışı
Bir tencereye süzme yoğurdu koyup, karıştırın, daha sonra içine pudra şekeri, yumurta ve tereyağını ekleyip, karıştırmaya devam edin.  Yağlanmış bir fırın tepsisine dökün ve hamur kabarıp, altı ve üstü pembe bir renk alıncaya kadar, ortalama 45 - 50 dakika arasında pişirin.Hamur fırından çıkacağına yakın, bir tencerede şurup malzemelerini birleştirin ve orta hararetteki bir ateşte şeker eriyene kadar kaynatın.  Hamur pişince, tepsiyi fırından çıkartarak, halen sıcakken kaynar bir halde olan suluca şurubu azar azar ilave edin. Yoğurt tatlısı iyice soğuduktan sonra bunu ister dört köşe, ister baklava şeklinde parçalara keserek servis yapın.

 

Samsa

MalzemelerSamsa

Baklava hamuru
250 gr. Un
50-55 gr. Su
2 adet Yumurta
1 çay k. Tuz 
1 ½ çay k. Zeytinyağı
200 gr. Nişasta

İç ve üstü için
650 gr. Tereyağ, eritilmiş, sıcak
175 gr. İç badem, çekilmiş

Şurubu için
725 gr. Şekeri
500 gr. Su
3 çay k. Limon suyu

Yapılışı
Baklava hamuru malzemelerini birleştirin ve elde ettiğiniz hamuru yoğurun. Daha sonra oklava ile baklava yufkası inceliğinde yufkalar açın. (Dilerseniz hazır baklava yufkası da kullanabilirsiniz.) Bu  hamurların yalnız bir kısmını iki parmak eninde uzunca kestikten sonra, üzerine çekilmiş badem yayın, sonra da bademin üstüne, hamurun ucunu kapatarak yuvarlak bir hale getirin. Hamurları, içi hafifçe yağlanmış bir tepsiye döşedikten sonra, üstlerine iyice sıcak tereyağı dökün. Samsayı 30-35 dakika pişirdikten sonra ılınmaya bırakın. Daha sonra hazırlanan şerbeti samsanın üstüne dökerek soğumaya bırakın. Soğuyunca servis yapın.   


Sütlü Tatlılar

Fırın Sütlaç

MalzemelerSütlaç
500 ml. Süt
¼ su bardağı Pirinç
100 gr. Şeker
1 çorba k. Nişasta
1 çorba k. Pirinç unu
1 çimdik Şekerli Vanilin
1-2 adet Damla sakız, dövülmüş

Yapılışı
Pirinci bir gece önceden veya 6 saat öncesinden suda bekletin. Ertesi gün çok az miktarda temiz suda haşlayın. Bir tencereye sütü, şekeri, şekerli vanilini ve damla sakızı ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Başka küçük bir kasede pirinç unu ve nişastayı suyla iyice ezin. Sütünüz kaynamaya başlayınca kaşıkla devamlı karıştırarak nişastalı karışımınızı ekleyin. Sütünüzün kıvamı istediğiniz gibi olunca kaselere boşaltın. Kaseleri derin bir fırın tepsisine koyun ve tepsinin içine su koyup, kaseleri yerleştirin. Önceden 300C’ye ısıtılmış fırında sadece üstten ızgarayı açmak sureti ile 5-6 dakika veya sütlaçlar kızarana kadar pişirin. 

 

Muhallebi

MalzemelerMuhallebi
1 ½ lt. Süt
300 gram Şeker
¼ su bardağı Nişasta
¼ su bardağı Pirinç unu
1 ¼  su bardağı Su
½ çay k. Tuz

Yapılışı
Bir tencerede süt, toz şekeri ve tuzu birleştirin, arada bir karıştırmak suretiyle şekerli sütü kaynamaya bırakın. Diğer taraftan bir kapta nişasta ve pirinç ununu suyla iyice ezin ve kaynatmakta olan şekerli süt karışımına ekleyin. Sonra, içine nişasta ve pirinç unu katılmış süt, boza kıvamında bir koyuluğa gelene kadar durmadan karıştırın. Piştikten sonra kaselere bölün ve iyice soğuduktan sonra servis yapın.

 

Tavuk Göğsü

MalzemelerTavuk Göğsü
1 ½ lt. Süt
1 ½ su bardağı Toz şekeri
½ su bardağı Nişasta
½ su bardağı Pirinç unu
1 ½ su bardağı Su
1 çay k. Tuz 
½ adet tavuğun göğsü, haşlanmış

Yapılışı
Haşlanmış tavuğu, kıl gibi ince bir hal alıncaya kadar didiklenmelidir. Bir tencerede süt, şeker ve tuzu birleştirin, kaynamaya bırakın. İçine nişasta ve pirinç ununu ekleyin, topaklaşmaması için iyice çırpın. Koyu bir boza kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.  katılmış süt, boza kıvamında bir koyuluk oluşuncaya kadar, durmadan karıştırılır. Sütten iki kepçe kadar alarak, didiklenmiş tavuk etlerinin üzerine dökün. Çatalla karıştırdıktan sonra bu karışımı süt karışımına ekleyin.  Durmadan karıştırarak pişirin. Kıvama gelmiş olan tavuk göğsünü, ıslak olmayan kuru bir kepçe ile geniş bir tepsiye ya da kenarları kalın, cam servis kabına dökün. İyice soğuduktan sonra karelere kesip üzerine tarçın dökerek servis edin.  

 

Güllaç

MalzemelerGüllaç
10 adet Güllaç yaprağı
2 lt. Süt,  
450 gr. Şekeri 
¼ su bardağı Gülsuyu 
150 gr. İç badem 

Yapılışı
Küçük bir tencerede 1 bardak suda iç bademi haşlayın. Bademlerin iç kabuklarını ayıkladıktan sonra da bunlar bıçak ile doğrayın. Daha sonra süt ile şekeri bir tencerede birleştirin ve şekerler eriyene kadar kaynatıp, altını kapatın. Şekerli süt soğuduktan sonra, güllaç yapraklarını bu süte batırarak üst üste bir cam servis tabağına dizin. Aralarına zaman zaman badem parçaları serpiştirin. En üstüne de bademleri serpiştirin. Gül suyunu dökün ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.


Helvalar

Un Helvası

MalzemelerUn Helvası
1 su bardağı Un, elenmiş
1 su bardağı Şeker
2 su bardağı Süt
3 çorba k. Tereyağı

Yapılışı
Bir tencereye tereyağı koyarak hafifçe kızdırın, sonra kızdırılmış bu yağa, elenmiş unu ilave ederek un hafifçe esmerleşene dek aşağı yukarı 30–40 dakika arasında ortadan daha az hararetteki ateşte durmadan karıştırarak kavurun. Başka bir tencereye toz şekeri ile suyu birleştirin, bir taşım kaynatın. Hazırladığınız şurubu kavurduğunuz una ilave ederek, bir kere karıştırın sonra da tencerenin kapağını kapatarak helvayı çok hafif ateşte yirmi dakika kadar demlendirin.

 

İrmik Helvası

Malzemelerİrmik Helvası
1 ½ su bardağı İrmik
2 su bardağı Süt
1 su bardağı Şeker
3 çorba k. Badem
115 gr. Tereyağ

Yapılışı
Tereyağını eritin,önce bademleri bir süre sonra irmiği altın sarısı bir renk alıncaya kadar kısık ateşte kavurun. Aynı anda süt ve şekeri karıştırıp başka bir tencerede kaynatın. Kavurduğunuz irmiğe kaynamakta olan sütü ekleyip karıştırın ve çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10-15 dk.kadar pişirin ve altını kapatıp dinlenmeye alın.

Meyveli Tatlılar

Kabak Tatlısı

MalzemelerKabak Tatlısı
1.25 kg. Balkabağı
625 gr. Şeker
3 adet Karanfil
yeteri kadar Su

Yapılışı
Kabakları büyük bir tencere veya yayvan bir tepsiye dizin, üzerine şekeri ve karanfilleri dökün ve bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün, kabakları koyduğunuz tencereye, kabakların üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

 

Ayva Tatlısı

MalzemelerAyva Tatlısı
4 adet Ayva, soyulmuş, 2’ye bölünmüş ortası alınmış
1 kg Ekşi elma, rendelenmiş
750 gr. Şeker
3 adet Karanfil
yeteri kadar Su                                                 

Yapılışı
Ayva çekirdeklerini ve kabuklarını bir tülbente sarıp bohça haline getirin. Kesilmiş olan ayvaları, kesik kısımları yukarı bakacak şekilde bir tepsiye dizin. Karanfilleri ekleyin.Rendelemiş olduğunuz elmaları, ayvaların ortasına doldurun. Tepsinin ¾’üne kadar su koyun ve ocağın üzerinde hafifçe yumuşayıncaya kadar kaynatın. Şekerini koyun, şekerler eriyince 180C’ye ayarlanmış fırında 2 saat pişirin.


Diğer Tatlılar

AşureAşure
(Bu tarzda pişirilen aşure beyaz olur)

Malzemeler
250 gr. Aşurelik dövülmüş buğday
100 gr. Pirinç
7500 gr. Su
750 gr. Süt
750 gr. Şeker
50 gr. Kuru fasulye, 1 gece suda bekletilmiş, haşlanmış
50 gr. Kuru bakla, 1 gece suda bekletilmiş, haşlanmış
50 gr. Nohut, 1 gece suda bekletilmiş, haşlanmış
100 gr. İç ceviz, iri çekilmiş
100 gr. Kuru kayısı, ufak doğranmış
150 gr. Sultani üzüm, ayıklanmış ve yıkanmış
100 gr. İncir, ufak doğranmış
25 gr. Çam fıstığı
25 gr. Kuş üzümü
100 gr. İç badem, iri çekilmiş
½ su bardağı Gülsuyu

Yapılışı
Tencereye aşurelik dövülmüş buğday, pirinç ile üstlerini örtecek kadar su doldurup  akşamdan sabaha kadar bekletin. Buna aldığı kadar su, toz şekeri ve süt ilave ederek orta hararetteki ateşte karıştırarak kaynatın. Sonra da az koyulaşmış bu sütlü ve şekerli karışıma, kuru fasulye, kuru bakla, nohut, sultani üzüm, kuş üzümü, kuru kayısı, incir, çam fıstığı, iç badem, iç ceviz ve gül suyu ilave ederek yeniden kaynatın. Pişen  aşureyi kaselere taksim edip ve iyice soğuduktan sonra üstlerini, badem, ceviz, üzüm ve nar ile süsleyerek servis yapın. 

 

Zerde

MalzemelerZerde
125 gr. Pirinç
1500 gr. Su
300 gr. Şeker
1 ½ gr. Safran
½ su bardağı Sıcak su 

Üstüne
½ su bardağı Kuru üzüm
½ su bardağı Çam fıstığı

Yapılışı
2 kahve fincanı pirinç üstüne 6 bardak su ile 1.1/4 bardak da toz şekeri ilave ederek haşlamaya bırakılır. 1 kahve fincanı sıcak su içinde ıslatılmış sonra da kaşıkla iyice ezilerek rengi çıkarılmış 2 tutam safranı, suyu ile birlikte olmak üzere, tencereye katarak orta hararetteki ateşte 20-30 dakika daha pişirmelidir. Zerde koyulaşınca ateşten alarak derhal kaselere taksim edilir. Ve soğuyunca üstüne, siyah kuru üzüm, beyaz fıstık, varsa nar da konarak süsledikten sonra servis yapılmalıdır.  

Kompostolar ve Hoşaflar

Kuru Kayısı Hoşafı 

MalzemelerKuru Kayısı Hoşafı
350 gr. Kuru kayısı, yıkanmış
1500 gr. Su (6 su bardağı)
250 gr. Şeker (1 su bardağı)

Yapılışı
Tencereye kuru kayısıyı koyup üstlerine 6 bardak su ilave edin. Su içinde 10-12 saat kadar bırakarak kayısıların şişmelerini bekleyin. Tenceredeki kayısıya ve suya şekeri ilave edin. Kayısılar hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar, orta hararetteki ateşte pişirin. Hoşaf iyice soğuduktan sonra servis yapın.

 

Üzüm Hoşafı

MalzemelerÜzüm Hoşafı
300 gr. Hoşaflık iri kuru üzüm
1500 gr. Su (6 su bardağı)
250 gr. Şeker (1 su bardağı)

Yapılışı
Tencereye kuru üzümleri koyup üstlerine 6 bardak su ilave edin. Su içinde 10-12 saat kadar bırakarak üzümlerin şişmelerini bekleyin. Tenceredeki üzüme ve suya şekeri ilave edin. Üzümler hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar, orta hararetteki ateşte pişirin. Hoşaf iyice soğuduktan sonra servis yapın.

 

Erik Hoşafı

MalzemelerErik Hoşafı
350 gr. Kuru erik
1500 gr. Su (6 su bardağı)
250 gr. Şeker (1 su bardağı)

Yapılışı
Tencereye kuru erikleri koyup üstlerine 6 bardak su ilave edin. Su içinde 10-12 saat kadar bırakarak eriklerin şişmelerini bekleyin. Tenceredeki eriklere ve suya şekeri ilave edin. Erikler hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar, orta hararetteki ateşte pişirin. Hoşaf iyice soğuduktan sonra servis yapın.


Elma Kompostosu

MalzemelerElma Kompostosu
1000 gr. Sert elma,
soyulmuş,
çekirdekleri
çıkartılmış
1500 gr. Su (6 su bardağı)
350 gr. Şeker (1 ½ su bardağı)

Yapılışı
Bir tencereye 6 bardak su koyduktan sonra içine elmaları şeker ile beraber ilave edin. Kuvvetli ateşte pişirdikten sonra ateşten alın. Komposto iyice soğuduktan sonra servis yapın. 

 

Şeftali Kompostosu

MalzemelerŞeftali Kompostosu
1000 gr. Şeftali, olgunlaşmamış, kabukları soyulmuş, çekirdeği çıkartılmış
1500 gr. Su (6 su bardağı)
350 gr. Şeker (1 ½ su bardağı)

Yapılışı
Bir tencereye 6 bardak su, şeftalileri  ve toz şekeri ilave ederek kaynatın. Komposto iyice soğuduktan sonra servis yapın.

 

Armut Kompostosu

MalzemelerArmut Kompostosu
1000 gr. Armut, olgunlaşmamış, soyulmuş, çekirdeği çıkartılmış
850 gr. Su (3.1/2 su bardağı)
350 gr. Şeker (1 ½ su bardağı)

Yapılışı
Bir tencereye 6 bardak su, istediğiniz boyutta kesilmiş armutları ve toz şekeri ilave ederek kaynatın. Komposto iyice soğuduktan sonra servis yapın. Pişirmenin son kısmında birkaç kuru karanfil atabilirsiniz.

 

Ayva Kompostosu

MalzemelerAyva Kompostosu
1000 gr. Ayva, soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış
850 gr. Su (3 ½  su bardağı)
420 gr. Şekeri (1 ¾ su bardağı)

Yapılışı
Bir tencereye 6 bardak su, istediğiniz boyutta kesilmiş ayvaları ve toz şekeri ilave ederek kaynatın. Komposto iyice soğuduktan sonra servis yapın. Pişirmenin son kısmında birkaç kuru karanfil atabilirsiniz.

 

Taze Kayısı Kompostosu

MalzemelerTaze Kayısı Kompostosu
1000 gr. Kayısı, olgunlaşmamış, yıkanmış
1000 gr. Su (4 bardak)
420 gr. Şeker (1 ¾ su bardağı)

Yapılışı
Bir tencerede kayısıyı, su ve toz şekerle beraber koyarak kayısılar hafifçe yumuşayana kadar kuvvetlice bir ateşte pişirin. Kayısılar yumuşayınca tencereyi ateşten alarak, iyice soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kompostoyu servis edin.

 

Vişne Kompostosu

MalzemelerVişne Kompostosu
500 gr. Vişne
625 gr. Su (2 ½ su bardağı)
350 gr. Şeker (1 ½  su bardağı)

Yapılışı
Tencereye şekeri ve suyu koyarak orta hararetteki ateşte karıştırarak, şeker eriyip şurup kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca içine vişneleri ekleyin, 5-10 dakika daha, vişneler hafif yumuşayıncaya kadar kaynattıktan sonra soğutarak servis edin.

 

Çilek Kompostosu

MalzemelerÇilek Kompostosu
500 gr. Çilek, yıkanmış, ayıklanmış
200 gr. Su (3/4 su bardağı)
250 gr. Şeker (1 su bardağı)

Yapılışı
Tencereye şekeri ve suyu koyarak orta hararetteki ateşte karıştırarak, şeker eriyip şurup kaynayana kadar pişirin. Sonra şurubu ateşten alın ve içine çilekleri ilave ederek, kompostoyu soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, kaseye alarak, içine birkaç parça da buz ilave ederek servis yapın.


Reçeller

Taze Kayısı Reçeli

MalzemelerKayısı Reçeli
1000 gr. Taze kayısı, olmuş
1450 gr. Şekeri (6 bardak), kaynatılmış
1500 gr. Su (6 bardak)
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş) veya
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Bir tencereye her bir tarafı iyice iğnelenmiş kayısıyı koyduktan sonra üstlerine kaynar bir halde 6 bardak sıcak su ilave edin, sonra da tencerenin kapağını kapatarak su iyice soğuyuncaya kadar bir kenara bırakın. Tenceredeki kayısıların, içinde ıslandığı suya, şekerin ¾’ünü ilave ederek, şekerli suyu ateşe oturtun. Buna kayısıları da katarak, şurup ancak kaynama kıvamına gelinceye kadar ateşte bırakın sonra da tencereyi ateşten alarak, ertesi güne kadar kayısıları bu şurup içinde bırakın. Ertesi gün, tenceredeki şurup ve kayısılara, kalan şekeri de ilave ederek kaynamaya alın. Şurup iyice soğuyunca, tencereyi tekrar ateşe oturtarak, şurup iyice koyulaşıp da kıvama gelinceye kadar kaynamaya bırakın. Şurup kıvama gelince içine su içinde eritilmiş limon tuzu veya limon suyunu ilave ederek, reçeli bir taşım daha kaynatın. Sonra tencereyi ateşten alın ve reçel iyice soğuduktan sonra, kavanozlara doldurarak kapaklarını sıkıca kapatarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.  

 

İncir reçeli

Malzemelerİncir Reçeli
750 gr. Reçellik incir
1750 gr. Şeker
750 gr. Su (3 su bardağı)
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)

Yapılışı
Bir tencerenin yarısına kadar su doldurduktan sonra buna, kabukları ince kesilmiş reçellik yeşil küçük incirleri ilave edin. İncirler hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlayın. Daha sonra bir tencereye toz şekeri su ile orta hararetteki ateşte şurup koyuca bir kıvama gelinceye kadar kaynatın. Sonra kıvama gelmiş olan bu koyu şuruba, haşlamış ve hafifçe sıkmış olduğunuz incirleri ilave edin. Reçel şurubu kıvama gelince su içinde eritilmiş limon tozu veya limon suyunu ilave edin. Reçeli bir taşım daha  kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alın ve reçel iyice soğuduktan sonra, kavanozlara doldurarak kapaklarını sıkıca kapatın. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.  

 

Çilek Reçeli

MalzemelerÇilek Reçeli
1000 gr. Çilek, iyice yıkanmış ve ayıklanmış
1500 gr. Şeker (6 ¼ su bardağı)
750 gr. Su (3 su bardağı)
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Büyükçe bir tencereye toz şeker, su ile beraber orta hararetteki ateşte kaynamaya bırakın. Sonra kıvama gelmiş olan bu koyu şuruba, çileklerle 2 çorba kaşığı limon suyunun yalnız yarısını ilave ederek, orta hararetteki ateşte kaynamaya bırakın. (Reçelin kıvama geldiğini anlamak için:- Koyulaşmaya başlamış olan reçel şurubundan bir kaşık ucu ile alarak bir tabağa sıra ile birkaç damla damlatmalı ve en son damla yayılmadan toplu bir şekilde duracak olursa, reçel kıvama gelmiş demektir.) Reçel şurubu kıvama gelince, buna, su içinde eritilmiş limon tuzu veya limon suyunun diğer yarısını da ilave ederek, reçeli bir taşım daha kaynatıp tencereyi ateşten alın. Reçel iyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurarak kapaklarını sıkıca kapatın. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.  

 

Vişne Reçeli

MalzemelerVişne Reçeli
1500 gr. Vişne, ayıklanmış ve yıkanmış
1500 gr. Şeker (6 ¼  su bardağı)
150 gr. Su (2 kahve fincanı)
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Vişneleri büyükçe bir tencereye koyun, üstlerine 2 kahve fincanı su ilave ettikten sonra orta hararetteki ateşte on dakika kadar pişirin. On dakika sonra tenceredeki vişnelerin üstlerine toz şekeri ilave edin, vişneleri ezmeden yavaşça karıştırın ve reçel koyulaşıp da kıvama gelinceye kadar kaynatın.  Reçel kıvama gelince, 2 çorba kaşığı limon suyu kattıktan sonra reçeli bir taşım daha kaynatın. Zaman zaman reçelin üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atın. İyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurarak saklayın.


Gül Reçeli

MalzemelerGül Reçeli
250 gr. Gül yaprakları
1500 gr. Şeker (6 ¼ su bardağı)
925 gr. Su (3 ¾  su bardağı)
9 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)
3 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Büyükçe bir tencereye su ile reçellik gül yapraklarını koyun, tencerenin kapağını kapatıp, hafif ateşte kaynatın. Güller beyaz bir hal alınca tencereye şekeri ilave edin.  Tencerenin kapağı açık olarak şurubu koyulaşıp da kıvama gelinceye kadar kaynatın. Şurup kıvama gelince 3 çorba kaşığı, limon suyu ilave ederek reçeli bir taşım daha kaynatın.  Reçelin  üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan ve reçeli iyice soğutun. Kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.  

 

Turunç Reçeli

MalzemelerTurunç Reçeli
1250 gr. Turunç
1500 gr. Şeker (6 ¼  su bardağı)
750 gr. Su (3 su bardağı)
7 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)
2.1/4 çorba k. Limon suyu
1 adet çuvaldız
1 miktar beyaz dikiş ipliği

Yapılışı
Turuncun kabukları rendenin en küçük kısmı ile rendeleyin. Üstleri rendelenmiş olan kabukları soyulmuş olarak birer parmak genişliğinde kesin sonra da her kesilen dilimi, sararcasına üste doğru kıvırarak rulo yapın. kıvrımların açılmaması için bunları, bir çuvaldızdan geçirerek ipe dizin. Sonra ipe geçirilmiş bu turunç kabuklarını büyük bir tencere içinde kaynamakta olan suya atarak, kabuklar hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlayın. Sonra da, kabukların içinde haşlandığı suyu dökerek üstüne soğuk su doldurun ve 12 saat su içinde bırakın. Turunçların içinde bırakıldığı suda hiçbir acılık kalmayıncaya kadar suyu her on iki saatte bir değiştirerek kabukları, birkaç gün suda bekletin. Suda acılık kalmadığı görülünce son suyu dökerek, kabukları bir tabağa alın. Daha sonra  bir tencereye  toz şeker ve suyu koyarak orta hararetteki ateşte karıştırarak koyuca bir şurup elde edin.  Daha sonra bu şuruba, tabağa almış olduğunuz kabukları atın. Şurup iyice koyulaşarak kıvama gelinceye kadar, kaynamaya bırakın. Şurup kıvama gelince içine limon suyu ilave ederek, reçeli bir taşım daha kaynatın. Üstündeki köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan sonra soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ipleri çıkartın ve kavanozlara doldurun.

 

Şeftali Reçeli

MalzemelerŞeftali Reçeli
1250 gr. Yarma şeftali
1500 gr. Şeker (6 ¼ bardağı)
1 lt. Su (4 su bardağı)
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş)
veya 2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı
Şeftalileri soyun, çekirdeğini çıkartın ve küşük parçalara kesip, büyükçe bir tencereye koyun, üstlerine 2 kahve fincanı su ilave ettikten sonra orta hararetteki ateşte on dakika kadar pişirin. On dakika sonra tenceredeki şeftalilerin üstlerine toz şekeri ilave edin, ezmeden yavaşça karıştırın ve reçel koyulaşıp da kıvama gelinceye kadar kaynatın.  Reçel kıvama gelince, 2 çorba kaşığı limon suyu kattıktan sonra reçeli bir taşım daha kaynatın. Zaman zaman reçelin üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atın. İyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurarak saklayın.

 

Ayva Reçeli

MalzemelerAyva Reçeli
1250 gr. Ayva, kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış
500 gr. Şeker (6 ¼  su bardağı)
1,5 litre su 
6 gr. Limon tuzu ( ½ su bardağında eritilmiş) veya
2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı
Ayvaları küçük parçalar halinde doğrayın, ve kaynar suda hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayın.  Daha sonra içine şekeri ilave ederek karıştırın. Reçel şurubu koyulaşıp, kıvama gelinceye kadar orta hararetteki ateşte kaynamaya bırakın. Şurup kıvama gelince, limon tuzu veya limon suyunu ilave edin, bir taşım daha kaynatın. Reçel soğuduktan sonra kavanozlara doldurarak saklayın.


Şuruplar
Şurup, bolca şekerin herhangi bir meyve suyu içinde eritilmesi sonucunda elde edilir. Meyvelere katılması uygun görülen şeker miktarı her ne kadar reçellerimizde tespit edilmiş ise de aynı cins meyvenin bile, biri diğerine göre daha posalı, küçük veya büyük çekirdekli veyahut sulu veya susuz olmalarından bunlara katılacak şekerin az veya çok gelmesi ihtimali mevcuttur. Bu bakımdan bir yanlışlığa meydan vermemek için ezerek elde edilecek meyve sularını daima ölçmeli ve çıkan su miktarının bir misli fazlası ile bunlara şeker ilave etmelidir. Şuruplar yapıldıktan sonra bunları, şişeler içinde olmak şartı ile uzun müddet saklamak da mümkündür. Yalnız şuruplar uzun müddet saklanacaklar ise bu şurupları içlerinde saklayacak olduğumuz şişeleri iyice yıkadıktan sonra boş şişeleri güneş veya soba yanında 6 saat kadar baş aşağı bırakarak içlerini iyice kurutmak gerekir. Aksi takdirde şurup fermante olacağından şişenin patlamasına da sebep olabilir.

Şurupların kullanımlarına gelince: Bu şuruplar herhangi bir puding, dondurma ve tartın üstünde kullanıldığı gibi şuruplara bire üç nispetinde su katarak şerbet yapmak da mümkündür.

 

Ahududu Şerbeti

MalzemelerAhududu Şerbeti
1000 gr. Ahududu, yıkanmış, ayıklanmış 
1500 gr. Şeker
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Ahududunu bir tencereye koyduktan sonra iyice  ezerek suyu çıkartın. Çekirdeklerin geçemeyeceği incelikte süzgeç veya kalburdan geçirerek bir tencereye süzün. Çıkardığınız suya şeker ilave edin. Kuvvetli ateşte 4 dakika kaynattıktan sonra, şuruba 2 çorba kaşığı limon suyu katın ve kaynatmaya devam edin. Sonra ateşten indirilmiş olan şurubun üstünde biriken köpükleri delikli kepçe ile alıp atın. Hazırladığınız şurupları şişelere koyarak muhafaza edin.

 

Çilek Şurubu

MalzemelerÇilek Şurubu
1000 gr. Çilek, yıkanmış, ayıklanmış
1500 gr. Şeker
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Çilekleri bir tencereye koyduktan sonra iyice ezerek suyu çıkartın. Çekirdeklerin geçemeyeceği incelikte süzgeç veya kalburdan geçirerek bir tencereye süzün. Çıkardığınız suya şeker ilave edin. Kuvvetli ateşte 4 dakika kaynattıktan sonra, şuruba 2 çorba kaşığı limon suyu katın ve kaynatmaya devam edin. Sonra ateşten indirilmiş olan şurubun üstünde biriken köpükleri delikli kepçe ile alıp atın. Hazırladığınız şurupları şişelere koyarak muhafaza edin.


Gül Şurubu

MalzemelerGül Şerbeti
300 gr. Gül yaprağı
1 lt. Su
1500 gr. Şeker
3 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Gül yapraklarını bir  tencereye koyun ve    üzerine su ekleyerek yarım saat kadar kaynatın. Sonra güllerin suyuna şekeri ilave edin. Şekerli gül suyunu, gayet kuvvetli ateşte tam 5 dakika kaynatın. Daha sonra şuruba 3 çorba kaşığı limon suyu katıp bir taşım daha kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Şurubun üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atıldıktan sonra bu başka bir tencereye süzün. İyice soğuduktan sonra şurubu şişelere koyarak muhafaza edin.

 

Vişne Şurubu

MalzemelerVişne Şurubu
1500 gr. Vişne, sapları ayıklanmış
1500 gr. Şeker
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Vişneleri yıkadıktan sonra  bir tencereye koyup, iyice ezerek suyunu çıkartın. Sonra posa ve çekirdekli vişne suyunu ince delikli bir kevgirden geçirerek bir tencereye süzün. Vişne suyuna şeker ilave edin. Şekerli vişne suyunu kuvvetli ateşte 5 dakika kaynatın. Şuruba 2 çorba kaşığı limon suyu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Sonra şurubun üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan sonra başka bir tencereye süzün ve iyice soğuduktan sonra şurubu şişelere koyarak muhafaza edin.

 

Kızılcık Şurubu

MalzemelerKızılcık Şurubu
1500 gr. Kızılcık, olgun
1500 gr. Şeker
2 çorba k. Limon suyu

Yapılışı
Kızılcıkları yıkadıktan sonra bir tencereye koyup, iyice ezerek suyunu çıkartın. Sonra posa ve çekirdekli kızılcık suyunu ince delikli bir kevgirden geçirerek bir tencereye süzün. Kızılcık suyuna şeker ilave edin. Şekerli kızılcık suyunu kuvvetli ateşte 5 dakika kaynatın. Şuruba 2 çorba kaşığı limon suyu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Sonra şurubun üstünde biriken köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan sonra başka bir tencereye süzün ve iyice soğuduktan sonra şurubu şişelere koyarak muhafaza edin.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/recipes-5/desserts-120.html?PagingIndex=5