Bonny Wolf
Yemek dünyasındaki birçok insan, dünyanın üç büyük mutfakları arasında Fransız, Çin ve Türk mutfağını saymaktadırlar. Weekend Edition’ın yemek eleştirmeni Bonny Wolf, bu bahsi geçen 3 ülkeyi de ziyaret ettikten sonra, şimdi Türk mutfağını neden bu listede yer aldığını çok daha iyi anlamış.
LIANE HANSEN, (Sunucu):
Eğer bir yemek savaşı başlatmak isterseniz, tek yapmanız gereken insalara, dünyanın en iyi mutfaklarının hangisi olduğunu sorun. Genelde bariz bir şekilde ilk akla gelen mutfakaların yanında yukarıda bahsi geçen üçüncü mutfak biraz kafaları karıştırabilir. Weekend Edition'ın yemek eleştirmeni Bonny Wolf bu konuya bir açıklık getiriyor.
BONNY WOLF: Çin ve Fransız, öyle değil mi? Doğru. Peki üçüncü en büyük mutfak hangisi? Hint mutfağı değil, Japon hatta İtalyan bile değil. Türk mutfağı. Düşünsenize, Osmanlı İmparatorluğu 600 sene boyunca 3 kıtada yaşamış. Baharat yolu onların elindeymiş.
İstanbul’da, sultanların yaşadığı Topkapı Sarayı’nın büyük mutfaklarında 1300 kadar kişi çalışmaktaymış ve binlerce kişiye ceviz soslu haşlanmış tavuk, köfteli ve patlıcanlı pilav, gül yapraklı salata yaparlarmış.
Osmanlı toprakları Budapeşte’den Bağdat’a kadar uzanmış ve Akdeniz havzasının büyük bir kısmını kaplamıştır. Göçebe Türkler, Orta Asya’dan Ortadoğuya doğru binlerce yıldır hareket halinde olmuşlardır. 13. Yüzyılın sonunda, bir grup, Osmanlılar, eskiden Constantinople denilen bugünkü İstanbul’a yerleşmişlerdir.
Bu süre zarfında, Asya, İslam alemi ve birazda Avrupa arasında çapraz kültürel alışverişler olmuştur. İşte gerçek füzyon mutfağına bir örnek. Örneğin, Uygur Türkleri, 8. Yüzyılda bir krallık kurarak bugünkü Çin’in temellerini atmışlardır. Türkler’in mantısı, herhalde Çinlilerin mantılarından ortaya çıkmış bir cinstir. Ben bu mantıları denedim, yanında sarımsaklı yoğurt sosu ile çok lezzetliydiler.
Türkler doğal olarak taze ve mevsiminde yiyecek tüketmeleri ile bilinirler. Balıklar tutulduğu gün pişirilir. En basit restoran bile, zeytin, salatalık, domates ve karışık yeşilliklerden yapılmış, sumaklı salatalar servis eder. Sokak satıcıları, susamlı bir ekmek türü olan simit satarlar. Sokak arabaları parlak siyah midyeler ile doludur. Kadınlar restoranlarda oturmuş, ıspanaklı, peynirli ya da kıymalı gözlemeler yaparlar.
Meyhaneler, dim sum restoranları gibi çalışır. Garsonlar ufak tabaklardaki mezeler ile masanıza gelir – marine levrek, kısır, Arnavut ciğeri, mücver. Bütün bu mezeler anasondan yapılmış rakı yanında yenilir. Gün boyunca ise herşeye, ufak cam bardaklarda sunulan çay eşlik eder. Fransız ve Çin mutfakları tapılmayı hak ediyorlar, ancak alışkanlık yapan Türk mutfağıda bu kategoriye dahildir.
HANSEN: Bonny Wolf "Talking with My Mouth Full." (Dolu Ağız ile Konuşmak) kitabının yazarıdır. Şu an kendisi Maryland bölgesinin Doğu tarafı yemekleri hakkında bir kitap üzerinde çalışmaktadır.
Kaynak: NPR
URL: www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=128907103
Source: http://www.turkish-cuisine.org/culinary-culture-202/among-the-greatest-cuisines-211.html