Yemek Tarifleri
Yemek Tarifleri

Bir mutfak kültüründeki yemek tarifleri, o kültürün bir yansıması olarak karşımıza çıkar. Malzemeler, kullanım şekilleri ve pişirme yöntemleri her bir yemek kültürünü,  birbirinden farklı kılan önemli unsurlardır.

Türklerin tarih boyunca yaşamış oldukları geniş coğrafya ve Orta Asya’dan günümüze kadar kurulmuş olan devletlerin yemeğe verdikleri önem, bulundukları topraklardaki ürünleri değerlendirme istekleri mutfak kültürünün gelişmesine çok büyük fayda sağlamıştır. Özellikle mevsiminde çok fazla miktarlarda bulunan malzemeleri değerlendirmek üzere keşfedilen metodların (turşu, kuru sebzeler, reçeller vs.) mutfak kültürüne katkıları olmuştur.

Dünyanın diğer mutfaklarında da gördüğümüz üzere, hep ana bir tema ya da yiyecek maddesinin çevresinde kurulan yemek kültürü, Türk mutfağında farklı bir boyuttadır. Tek bir ana yiyecek malzemesine sadık kalmadan farklı sebzeler, et çeşitleri, baklagiller ve tahılların kullanıldığı Türk mutfağı zenginliğini buna borçludur.

Günümüzde yedi bölgede incelenen Türkiye, farklı toprak yapısı ve iklimleri sayesinde değişik ürünler vererek her yörenin kendine has bir mutfak kültürünün oluşmasına sebebiyet vermiştir. Buna tarih boyunca yaşamış olan Selçuklular, Osmanlılar ve himayeleri altındaki etnik kökenli grupların mutfak kültürlerini de ekleyince ortaya sayısız yemek tariflerini içeren çok geniş bir dağarcık çıkmaktadır.

Bu bölümde farklı kategoriler altında yer alan yemek tarifleri hem klasik Türk mutfağının hem de Bölgesel mutfakların en güzel örneklerini bulabilirsiniz. Afiyet olsun!

Source: http://www.turkish-cuisine.org/yemek-tarifleri-5/yemek-tarifleri-216.html