Gastronomi Turizmi
Gastronomi Turizmi

Bir yeri ziyaret etmemizin en büyük sebeplerinden biri olan farklı bir yer görme, farklı bir kültürü tanımanın yanı sıra, şimdilerde popüler olan bir başka sebep ise farklı bir yerin yemek kültürünü tanıma ve deneyimlemektir. Son yılların en gözde turizm çeşitlerinden biri olan gastronomik turizmin popüleritesi arttıkça farklı aktiviteler içeren geziler ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde de gastronomi turizminin popüleritesi artarak, farklı şehirlere ziyaretler düzenlenip, o şehirlerin yemek kültürünü her anlamda tanıtmak amaçlanmaktadır. Ziyaret edilen yerlerde yemek kültürünü tanımanın en etkili yollarından birisi pek tabii ki de oraya has yemekleri tatmaktır. Ancak gastronomi maksadı ile düzenlenen bu gezilerde, tatmanın yanısıra, yemeklerin bizzat ziyaretçiler tarafından hazırlanması ya da hazırlanışının gösterimi , yerel pazarların gezilmesi, o şehirlere has ürünlerin üretimi ile ilgili bilgilerin paylaşılması yada üretim aşamasının gösterilerek anlatılması en önemli aktiviteler arasında yer almaktadır.  Örneğin Kasım ayında Ayvalık ve Edremit taraflarına yapılan bir gezide, ziyaretçiler  zeytin hasadının nasıl yapıldığını, nasıl işlendiğini, zeytinyağının nasıl çıkarıldığını bizzat görerek öğrenirler. Ardından o yörenin zeytinyağı ve yerel malzemeleri ile yapılan muhteşem yemekleri yaparak ya da yapılışını seyrederek tadına bakmak bu şehirlere yapılan geziyi gatronomik anlamda tamamlamaktadır.

İster kendi yaptığınız araştırmalar dahilinde bir gezi olsun, isterseniz bir acentanın düzenlediği rehberli bir tur olsun, gastronomik amaçlı yapılan geziler günümüzde en tercih edilen seyahat biçimlerinden biri haline gelmiş ve ziyaret ettiğiniz şehri tanımanın en lezzetli yollarından biri olmaktadır.

Source: http://www.turkish-cuisine.org/yemek-turizm-13/gastronomi-turizmi-58.html